Iz svežega surovega mleka Skodelica-z-mlekom

lahko pripravimo najrazličnjše
mlečne izdelke kar sami doma.
To so denimo smetana,
kislo mleko, maslo,
jogurt, skuta, sir,
sladoled, sirotka…

    

Sladka smetana

Delamo sladko in kislo smetano pravzaprav se smetana naredi kar sama – mleko enostavno pustimo mirovati na hladnem približno 10 ur. Na površini mleka nastane plast smetane. Poberemo jo s pomočjo žlice ali lopatice. Iz sladke smetane delamo stepeno smetano in postrežemo h kavi ali okusni sladici. Obe smetani, sladka in kisla, se velikokrat uporabljata kot začimba, dovolj je žlica ali dve. Smetano v dobro zaprti posodi hranimo na hladnem.

Kisla smetana

Kislo smetano dobimo s posnemanjem kislega mleka. Če sladko smetano pustimo na toplem se tudi skisa.

ReceptiDomače maslo

Iz sladke smetane delamo čajno maslo, iz kisle smetane pa presno maslo. Smetano pustimo stati v primerno toplem prostoru, da postane godna, da mlečne bakterije spremenijo mlečni sladkor v kislino. Prej tekoča sladka smetana postane gosta. Smetano zlijemo v mešalec. Maščobne kroglice udarjajo druga ob drugo, in ko se raztrga maščobna kožica, se sprimejo v kepice. Ko so te za lešnik velike, odlijemo pinjenec in na kepice nalijemo mrzlo vodo, da se izperejo. Maslo še dobro pregnetemo, s čimer iztisnemo tekočino, oblikujemo in shranimo v hladilnik – sedaj imamo še domače maslo.

Kuhano maslo

Presno ali čajno maslo se na vročini počasi stopi in skuha. Ko postanejo tropine na dnu posode lepo rumene, je maslo kuhano. Precedi ga v dobro posušeno posodo. Pravilno kuhano maslo drži vse leto. Na cedilu ostanejo tropine, z njimi lahko zabeliš krompir, žgance ali pa z njimi namažeš kos kruha.

Priprava kislega mleka

Kislo mleko s prepecencemMleko nalijemo v keramične skodelice, ga pokrijemo s papirjem in pustimo na sobni temperaturi, da se skisa in strdi. V poletnih dneh se skisa že v enem dnevu. Da bo proces prvič stekel hitreje, v vsako skodelico dodajte kapljico limoninega soka ali kislega mleka ali kisle smetane. Za naprej priporočamo, da prenašate t.i. kulturo kar iz doma narejenega kislega mleka. Mleko naj bo surovo in polnomastno – samo tako boste dobili res dober okus.

Skuta

Mleko skisamo, posnamemo smetano in segrejemo na 40 do 50 °C. Potem naj stoji 12 ur na primerno toplem prostoru. Toplota loči sirotko od sirnine. Sirnino narežemo na kvadrate in previdno precedimo skozi gazo ali cedilo. Skuto delamo predvsem iz posnetega mleka.