Sveže surovo mleko je lažje prebavljivo. Pitje svežega, nepredelanega kravjega mleka je koristno in zdravo, ker vsebuje visokokakovostne beljakovine, mlečni sladkor, maščobe in veliko kalcija v človeku dostopni obliki.

Mleko več kot pijača
Mleko imamo lahko za najpopolnejšo naravno hrano, uvrščamo ga med osnovne skupine živil, ki naj bi jih človek vsakodnevno zaužil, hkrati pa ga uvrščamo med najpomembnejša varovalna živila.

Koliko mlekaMleko je izjemno pomembno živilo, saj je dragocen vir kalcija in fosforja, ki sta poglavitna za izgradnjo kosti in zob. V našem telesu imamo kalcija dvakrat več kot katerega koli drugega minerala, to govori, kako pomemben je za naše življenje. Potrebujemo ga za ohranjanje normalnega srčnega ritma, za normalno delovanje mišic in živčevja, ohranjanju intelektualnih sposobnosti ter pri strjevanju krvi.

Le redki uživajo zadostne količine kalcija. Strokovnjaki pojasnjujejo, da njegovo pomanjkanje ni boleče za nas, ker ga telo črpa iz kosti in tako začasno nadomesti kalcij, ki bi ga morali zaužiti s hrano. Naše telo bo naredilo vse, da normalizira koncentracijo kalcija v krvi, četudi bo za to žrtvovalo lastne kosti. Zato večina laboratorijskih preiskav pokaže normalno koncentracijo kalcija v krvi, čeprav nam ga že zelo primanjkuje. Pomanjkanje kalcija vodi do bolezni osteoporoze.

Zagotavljamo vsa higijenska merila pri molži na naši kmetiji

Vse o mleku

Vzorci surovega kravjega mleka in voda iz zajetja s katero se napajajo krave so redno pregledani na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije v priporočenih terminih.
Mleko vsebnostVsebnosti pregleduje Nacionalni veterinarski inštitut, enota Kranj – oddelek laboratorij.
Pregled sestavin:

  • Kravje mleko vsebuje: maščobo 3,87%, laktoza 4,62, beljakovine 3,26%, suha snov 8,61% (mineralne soli, kalcij, magnezij, lipidi, fosfor, kalij, folna kislina).
  • Mlečna maščoba vsebuje tudi nekaj zelo pomembnih vitaminov kot so; A, D, E, vitamina B1-(aneurin), B2-(riboflavin), B12 in vitamin C.